27 Nisan 2016 Çarşamba

Kişnişin Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Kişniş nedir? Kişnişin Yararları nelerdir?
Kişnişin bilinen başka bir ismi de aş otudur. Maydanoza benzeyen bir bitkidir ve maydanozgiller ailesindendir. Kişniş 30-80 cm uzunluğunda bir senelik bitkidir. Kişniş bitkisinin kedine özel bir kokusu vardır. Kökleri iplik biçimindedir. Aşağı yaprakları uzun saplı orta ve üstteki yapraklar gövdesine yerleşmiştir. Yukarıdaki yaprakları da kıl gibi incedir.. Çiçekleri 10ve 20 adet biçiminde demetler halindedir. Beyaz veya pembeyi andıran açık mor renkli küçük çiçekleri büyüdükce 2-7 mm. büyüklüğünde yuvarlak, açık kahve kabuklu ve kokulu, kuru meyveler çıkar. Meyveleri sarıyı andıran, yuvarlak biçimlidir. Anavatanı Akdeniz bölgesidir. Son yıllarda çoğu yerlerde kendiliğinden de yetişmektedir. Genellikle Konya, Burdur, Isparta şehirlerinde yetiştirilir. Kişnişin tohumunun içerisinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar vardır. Uçucu yağında yüksek miktarda coriandrol ile düşük miktarda geraniol, borneol, pinen, phelladron ve asetik asit vardır. Yaz aylarından sonbaharın başına kadar zaman zaman meyveleri olgunlaşır. Meyveleri oldukça toplanabilir.

kişnişin yararları


Kişnişin Yararları
- Çocuklarda ishali durdurur.
- Mideyi uyarır.
- İştah açıcıdır.
- Sindirime yardımcı olur.
- Gaz gidericidir.
- Çayı pamukla yüze sürülürse akne ve yaralara iyi gelir.

Kişniş çayının hazırlanışı: Kişniş tohumlarından 1 şeker kaşığı alınarak az dövülür. 1 bardak kaynar su katılır. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yemeklerden önce bir bardak içilir. Ayrıca, tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.

İlgili aramalar: kişnişin yararları, kişnişin faydaları nelerdir